Se alla

Bra mat

Liberalerna i Torsby vill att maten i skolan och i äldreomsorgen skall bli bättre och har framfört det i kommunfullmäktige

Söndag 5 augusti 2018

 

Interpellation om Bra Måltider

 

Att maten inom äldreomsorgen och i skolan är god, näringsriktig, prisvärd och miljövänlig och gärna lokalt producerad är de flesta överens om. Kommunens personal bedyrar att man gör så gott man kan med de förutsättningar som finns, men det finns klagomål och synpunkter, så det kan finnas skäl att ta nya tag med nya infallsvinklar.

I Livsmedelverket nya informationsblad ’Den värdefulla måltiden i vården, skolan och omsorgen’ och ’Bra måltider i äldreomsorgen’ visar man på hur viktig måltiden är för barn och gamla. Här säger man t.ex.:

  • Fokusera på matgästen. Det finns ingen universallösning som passar alla. Låt verksamheten genomsyras av flexibilitet, lyhördhet och delaktighet.
  • Låt de som bor på äldreboende eller får hjälp via hemtjänst påverka vad, när och hur han eller hon vill äta.
  • Barn i förskola och skola bör involveras och ges gott om tid att äta.
  • Ta tillvara andras erfarenheter och inspireras av goda exempel.

Liberalerna i Torsby tror att kommunen kan bli bättre när det gäller måltiderna som serveras åt våra barn och äldre.  Exempel på åtgärder som vi gärna skulle vilja se är:

  • De som har hemtjänst och vill ha maten lagad hemma ska kunna få det. Det låter dyrt, men det finns kommuner t.ex Munkedal som klarar det.
  • Upphör med halvfabrikat och laga maten från grunden. I Karlstad har man målet att 75% av maten skall lagas direkt i skolköken. Vi borde inte vara sämre.

Det finns självklart många fler tänkbara förändringar, men istället för detaljstyrning skulle vi vilja att verksamheten får i uppdrag att ta fram realistiska handlingsprogram för att höja måltiderna kvalitet utgående från de råd som Livsmedelverket ger.  Vi vet att vi har en mycket begränsad ekonomi men inom befintliga ramar går det säkert att göra förbättringar om man verkligen vill.

Vi vill därför fråga kommunalrådet om du vill stödja oss när vi vill att kvaliteten på de måltider som serveras för barn och gamla skall höjas.

 

Björbysätern 2018-06-08

Inger Larén