Se alla

Program för Liberalerna i Torsby 2014-2018

Detta program gick vi till val på 2014.

Programmet har vi haft som bas för vårt agerande i kommunen och vi anser att vi kunnat påverka utvecklingen i rätt riktning i många fall. Snart kommer vårt program för 2018-2022.

Kommunalt handlingsprogram för FP Torsby 2014—2018

 

VI VILL FORTSÄTTA GÖRA SKILLNAD

 

Folkpartiet Liberalerna har sedan valet 2010 endast haft 1 av 31 platser i kommunalfullmäktige och ett fåtal platser i styrelser och nämnder. Trots vår litenhet har vi varit aktiva i många frågor. Vi vill fortsätta att förbättra kommunens politik och några av de områden vi vill arbeta för är skolan, näringslivet och omsorgen.

 

SKOLAN

 

Lärarna är skolans viktigaste resurs . FP vill förstatliga skolan för att få rättvisa mellan stora och små kommuner, men än så länge är den en kommunal angelägenhet. Under de 8 år som FP suttit i regeringen har en lång rad reformer införts för att förbättra skolan. Det är viktigt att man bevakar att dessa reformer verkligen får genomslag i vår kommun och att statsbidragen tas till vara. Sådana exempel är:

 

  • En storsatsning skall göras på fortbildning av lärarna från förskolan och uppåt.
  • Förstelärare som skall utveckla undervisningen skall tillsättas och de skall få höjd lön.
  • Lärarna ska i högre grad kunna koncentrera sig på undervisning och därmed höja kvaliteten. Den tid de lägger ner på administration ska minska. För detta krävs även att datorstödet fungerar på ett avsett sätt.

 

 

Vårt mål är att alla elever skall nå kunskapsmålen, men viktiga delar där satsningar behövs är också:

 

  • Kulturen och de etiska ämnena
  • Idrott och motion
  • Bra fritidsaktiviteter som är tillgängliga för alla barn oavsett föräldrarnas ekonomi. Satsningar behövs på fritids-pedagoger/ledare.
  • Skolhälsovården där alla elever skall ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator
  • Skolmaten skall vara god och vällagad från råvaror med hög kvalitet

 

 

 

För de elever som vill satsa på yrkesutbildning under gymnasietiden skall lärlingsutbildning finnas.

 

  • Eleverna skall kunna få delar av sin utbildning på en arbetsplats med handledning.
  • En satsning på att få fler arbetsgivare att ta emot lärlingar skall göras och kommunen som en stor arbetsgivare skall föregå som ett gott exempel.
  • Möjlighet till komplettering för högskolebehörighet skall alltid finnas. Ett tidigt val av utbildningsväg skall alltid gå att ändra.
  • Lärlingsutbildning skall även finnas inom komvux och särvux

 

 

NÄRINGSLIVET

 

Det skall finnas en företagslots, som snabbt kan hjälpa nya företagare med nödvändiga kontakter inte minst inom den kommunala förvaltningen.

 

Utbyggnad av bredband till alla områden i kommunen är en nödvändighet. Alla bredbandsföreningar behöver fortsatt hjälp och stöd för detta arbete.

 

Privata initiativ till entreprenörskap inom den kommunala verksamheten skall uppmuntras.

 

De vindkraftverk som byggs skall vara privatägda och inte ägas av kommunen

 

För en levande landsbygd behövs lönsamma jordbruk. Kommunens upphandlingar bör göras på ett sådant sätt att lokalproducerade livsmedel köps in till kommunens kök.

 

Kraftfulla satsningar skall göras på attraktiv tätortsmiljö med nya bostäder i Torsby centrum. Det är en förutsättning för kommunens tillväxt.

 

OMSORGEN

 

Folkpartiet har på både nationell och kommunal nivå lyckats få till såväl parboendegaranti i äldreomsorgen som trygghetsboende, men nu måste vi vidare:

 

  • Kommunen bör införa lagen om valfrihet så att nya företag kan skapas inom omsorgen. Detta gagnar såväl dem, som vill driva egen verksamhet som dem, som får möjlighet att välja vårdgivare.

 

  • För ytterligare platser med trygghetsboende bör privata alternativ kunna få driftsbidrag.

 

 

  • Tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning till kommunens offentliga lokaler och miljöer måste förbättras. Personer med funktionsnedsättning skall känna sig välkomna som medarbetare i kommunen.

 

  • För att motverka drogmissbruk behövs ökad verksamhet för att förbättra kontakter mellan föräldrar, skola, socialen och polisen.

 

  • Barn som placeras i familjehem skall känna trygghet och kvaliteten på deras placering skall nogsamt följas upp.